top of page

Услуги

Импланти

Имплантът е изкуствен зъбен корен изработен от титан , който се поставя в костта и  служи за възстановяване на вече изгубени зъби.

Титанът е метал , който намира широко приложение в медицината най вече за изработването на изкуствени стави и зъбни импланти. Предпочита се защото притежава незаменими свойства - лекота , изключителна здравина и отлична биосъвместимост с тъканите. Алергиите към материала са изключителна рядкост.

Имплантът служи като основа върху която се поставят денталните конструкции (коронка , мост и протеза).

Общоприети са две методики за поставяне на импланти. Първата е когато имплантът се постави веднага след екстракцията на зъбите , а втората е да се изчака ремоделирането на костта за 4-6 месеца и тогава да се постави. И двете методики имат своите преимущества , коя да се използва се преценява от денталния лекар в зависимост от състоянието на тъкани и общото медицинско състояние на пациента.

Импланти

Процесът на поставяне на имплантите най основно протича в два етапа. През първият етап се поставя самият имплант , а през вторият етап се поставя съответната конструкция. Остеоинтегрирането на имплантите продължава от 3 до 6 месеца.

В Дентално Студио Рубидент се работи с американска система импланти Biohorizons и италианска система C- TECH. И двете системи са съобразени с всички съвременни концепции в имплантологията , могат да се използват както за единични така и за цялостни възстановявания на зъби.

И двете компании имат доживотна гаранция на импланта и неговите части.

Image-via-Shutterstock.com_-1168x657
fornitori-impianti-dentali
biohorizons-implant
DSC_8674
implantologia-dentale-c-tech
maxresdefault
DSC_8701
Orthocaps

Дентално Студио Рубидент е сертифицирано за работа с немската система за изправяне на криви зъби Orthocaps. Системата представлява нов иновативен метод за лечение на зъбно- челюстните деформации посредством безцветни шини.

Висока естетика -  системата не съдържа никакви метални елементи.

Сигурност -  може да се види крайният резултат на лечението преди то да започне.

Прецизност -  лечението се планира на специализиран софтуер от немски ортодонти.

От 2011г. ДЕНТАЛНО СТУДИО РУБИДЕНТ се занимава с използването и внедряването на Алтернативния метод за трайно изправяне на зъбите чрез системата Orthocaps    (невидими шини).

Какво представлява Orthocaps системата за изправяне на зъбите?

Orthocaps е система за правилно подреждане на зъбите чрез използване на серия от прозрачни шини, наречени алайнери, които на практика преместват постепенно зъбите на пациента до желаното от него положение. Правилно подредените зъби са от изключително важно значение не само за естетиката и самочувствието , но и за здравето на венците , защото те са по-лесни за почистване , отколкото зъбите с голямо разстояние между тях или струпаните зъби. Orthocaps системата за изправяне на зъбите е приложима при деца над  11год. и възрастни без горна възрастова граница.

CAD-CAM система
0e22e815537a121b48de7d3c7cf4c8ed
invisalign-richmond-hill
и (11)
DSC_8690
и (10)
speciale-orthocaps
и (9)
zahnkorrektur-orthocaps
CAD-CAM лечение

Дентално Студио Рубидент е оборудвано със система CAD-CAM  Cerec на немската фирма Sirona за изработване на единични изцяло керамични възстановявания (корони , фасети , инлей , онлей , овърлей и т.н.) Системата се отличава с високата скорост на работа, керамичното възстановяване може да бъде завършено и  поставено в едно посещение ! Апаратът е напълно дигитален , така отпечатъкът се замества със сканиране на зъбите , което се извършва за 1-2 минути. Данните от сканирането се обработват на компютър от специалист и се задават на робота който изработва възстановяването. Прецизността на машината е до 0,25 микрона.

Материалът използван за възстановяванията е чиста керамика под формата на монолитен блок , който се отличава със своята здравина и естетика. Още...

Лечение Vector
Лечение на пародонтит

Дентално Студио Рубидент е оборудвано със система Vector на немската фирма Durr Dental , специализирана в лечението на пародонтит. Vector е ултразвуков апарат специализиран в лечението на пародонталните заболявания. Апаратът позволява почистване в дълбочина на пародонталните джобове, чрез комбинация от ултразвуково въздействие и впръскване на хидроксилапатитен разтвор. Системата Vector  може да замести класическото хирургично- оперативно лечение.

Лечението се извършва без болка , тоест не е необходима анестезия. В зависимост от състоянието на венеца и подлежащите пародонтални структури лечението може да се извърши в няколко етапа. Още...

Лечение кариес
Лечение на кариес

45 мин.

Кариесът най-често срещаното заболяване в устната кухина. Причинява се от кариесогенни микроорганизми намиращи се в зъбната плака. Процесът на образуване на кариес протича с разрушаване на твърдите зъбни тъкани , тоест емайл и дентин,  като се  образува дефект с  формата на кухина. Зъбната плака и повишения прием на въглехидрати с хранене също са в основата за образуването на кариес.

Плаката служи като среда за развитието на микроорганизми. При увеличаването на количеството на плаката се увеличава и броя на микроорганизмите , тоест риска за възникване на кариес се увеличава паралелно с тях. Единствения начин за премахването на плаката е с четка и паста ,въпреки това остават недостъпни места. Затова редовната профилактика остава единственото средство което намаля риска и разпространението на кариеса.

Въглехидратите са третия фактор причинител на зъбния кариес. Те драстично увеличават количеството на плаката , служат за хранителен източник на микроорганизмите и рязко понижават pH - то в устната кухина вследствие на което

твърдите зъбни структури ,тоест емайла и дентина стават по крехки и податливи към образуването на кариес.

От основно значение за зъбите е количеството , формата и честотата на прием  на въглехидратите. Не се препоръчва приема на  големи  количества въглехидрати , особено рафинирани въглехидрати (тестени продукти , сладкиши , безалкохолни напитки и т.н.) получава се неблагоприятна киселинна среда за зъбите. Не се препоръчва чест прием на въглехидрати, тази киселинна среда се поддържа продължително време което също е изключително неблагоприятно за зъбите. Не се препоръчва приема на въглехидратни храни и напитки между основните хранения и преди сън.Препоръчва се по голям прием на млечни продукти ,те повишават pH-то съответно и резистентността на зъба. Спазването на тези съвети за храненето е  Изключително важно за превенцията на кариес при деца.

Възстановяването на кариозния  дефект може да се направи директно с композитен материал или индиректно ,при което зъботехника или CAD-CAM система изработват възстановяването.

Директното възстановяване се изработва в рамките на едно посещение, загубените зъбни структури възстановяваме с последно поколение нано композити - Empress Direct - Ivoclare Vivadent и SynergyD6- на швейцарската фирма Coltene. За максимална естетика на възстановяването използваме микроскоп и увеличителни лупи на Carl Zeiss. 

Индиректното възстановяване с участието на зъботехник са необходими 2 посещения. При първото посещение се почиства кариозната лезия и се взима отпечатък. Зъботехника или CAD-CAM система изработват възстановяването. При второто посещение възстановяването се поставя на зъба.

Независимо от възстановяването изключително важно е то да бъде с правилна анатомична форма и цветови характеристики. На нашите възстановявания ние даваме 12 месечна гаранция.

Кореново лечение
Кореново лечение

Кореново лечение - представлява лечение на вътрешната част на зъба. Всеки зъб във своята вътрешност има кухина в която се помещава пулпата и нерва на зъба. Най- честите причинители  които налагат лечението на кореновия канал са абразията , травмата , кариеса и техните усложнения.

Абразиото (търкане и скърцане със зъби) уврежда хронично зъбите - действа бавно във времето. Те постепенно се изтриват при което нерва на зъба остава незащитен спрямо инфекции. 

Острата травма най-често се забелязва при децата и юношите , тя се изразява в счупване , спукване и счупване на зъба в различни направления - хоризонтални вертикални и коси. В зависимост от тежестта на травмата нервът на зъба може да бъде разкъсан или да бъде открит при което остава незащитен от бактериите причинители на острото възпаление.

Кариозният процес е най-честия инициатор за провеждане на кореново лечение. В много напреднала форма на процеса , той засяга зъбната пулпа и корено каналната а система на зъба. Веднъж вече навлязла инфекцията от кариеса в пулпната кухина и корена на зъба тя засяга директно нерва и го уврежда по необратим начин , тоест зъбът се само умъртвява. При не навременно лечение на зъбния корен инфекцията продължава своето развитие като преминава от корена на зъба в костта, където бавно във времето я разрушава. 

Лечението на кореновите канали най-основно протича на два етапа.

Първи етап е обработка на кореновия канал в пълната си дължина , а втория етап е  херметичното запълване на канала. За да осигурим максимално голяма успеваемост на лечението ние използваме водещи фирми  в производството на инструменти за обработка на кореновите канали , а това са - One Shape- на Френската фирма Micro Mega и Protaper Next на швейцарската фирма Dentsply-Maillefer. За да бъдем сигорни , че кореновият канал е обработен до самият връх ние сме се доверили на специален за тази цел уред - апекслокатор -  на Dentsply-Maillefer. Обработената кухина се херметизира по метода на латерална или топла вертикална кондензация, с гутаперкови щифтове и силър също на Dentsply-Maillefer. Специалистите от  Дентално студио Рубидент  използват още микроскоп, чрез който могат да бъдат забелязани и най-дребните детайли.

За правилната диагностика и метод на лечение ние сме посетили различни лекции и курсове , както в чужбина така и в България , които ни позволяват да работим новите и модерни техники в тази област. Лекции и курсове...

Избелване

Зъбите с времето потъмняват, но най вече с консумацията на храни и напитки като кафе, червено вино, шоколади др. Тези напитки съдържат силно оцветяващи агенти , като танини , които се намират в червеното вино. Пушенето също е един от основните причинители за по-тъмни зъби, това се дължи на лепкавите свойства на никотина. То довежда не само до по тъмни зъби ,но и до образуването на сиви до черни налепи по зъбните повърхности, които не могат да се отстранят с четка и паста.

Избелването е козметична процедура която все по-често се предпочита от хората желаещи перфектно бялата усмивка. По-белият цвят се приема по-естетично и създава усещането за добра устна хигиена. Преди извършването на самата процедура е необходимо да се извърши саниране на устната кухина. Преди извършването на самата процедура е необходимо да се извърши саниране на устната кухина. Има два начина за избелване на зъбите. Първия е чрез лампа която

Избелване
DSC_0047
DSC_0051
и (12)
opalescence-take-home-kit

ускорява процеса на избелването , като усилва действието на избелващите вещества , които са карбамиден пероксид и водороден пероксид. Процедурата трае около 1ч. Вторият начин е домашното избелване. При него се изработват индивидуални прозрачни шини които се носят през нощта , за няколко дни в зависимост от желанието на човека какъв цвят на зъбите иска да постигне.И двете процедури са напълно безболезнени.

Ние от Дентално студио Рубидент считаме , че бързината не трябва да е за сметка на повишения риск от свръх чувствителност на зъбите , затова сме избрали по-щадящия метод за избелване на зъбите , който е в домашни условия. Методът се изразява в два етапа. Първият е взимане на отпечатък и изработване на шини, вторият е предаване на шините и инструкция за тяхната употреба. Шините могат да се използват дори и след няколко месеца ако пациента реши , че иска по-бял цвят.

В Дентално студио Рубидент се използва системата Opalescence една от най-известните и водещи  марки на пазара.

Полиране

Полирането е процедура която финира зъбните повърхности след вече проведено почистване на зъбен камък. При почистването на зъбния камък от вибрациите на ултразвуковия апарат и откъртването на депозитите зъбен камък остават награпавени повърхности , които служат като добра основа за повторното прикрепяне на плака и образуване на зъбен камък . От изключителна важност е тези повърхности да бъдат полирани така , че да се намали отлагането на плака и зъбен камък.

Полирането може да се извърши в едно посещение заедно с почистването на зъбния камък или да се извърши в следващо посещение. Има два начина за полиране - с гумички , четки и паста или с полирна сода и Air-Flow .

При полирането с абразивна паста се използват различни по твърдост и абразивност гумички и четки , поставят се в наконечника и с кръгови движения се полират вече покритите с паста зъбни повърхности.

При полирането със сода се използва апарат наречен Air - Flow .

Полиране

Той работи на принципа на пясъко- струйните апарати. Полирната сода се изстрелва под налягане от въздух и вода и по този начин зъбните повърхности се полират. Едрината на частиците на содата е 14 микрона.

Този метод на полиране осигурява добро полиране на зъбите дори и в най - недостъпните зони , при което се получава една красива и блестяща усмивка.

Препоръчително е тази процедура да се извършва всеки 6 месеца.

Зъбен камък

Зъбният камък е образувание което се разполага по зъбните повърхности близо до венеца. Най - общо той се дели на надвенечен и подвенечен зъбен камък. И двата вида зъбен камък се образуват в следствие на непочистена зъбна плака. Лошата устна хигиена т.е. лошото почистване на зъбите с четка и паста , довежда до задържане на по - големи количества плака . Тази плака от своя страна старее и става по - твърда и лепкава , съответно и по - трудна за отстраняване. Достига се до един момент в който плаката не може да бъде отстранена с четка и паста , в този момент плаката започва своето преобразуване в зъбен камък. Преобразуването се дължи на минералите намиращи се в слюнката. Т.е. най - общо казано зъбния камък е минерализирана зъбна плака.

Зъбния камък сам по себе си не уврежда венеца и зъбите. Той обаче е пориозен и е перфектна среда за развитие на микроорганизми , те от своя страна са в основата на различни заболявания като - зъбен кариес , гингивит и пародонтит.

Зъбен камък

Първоначално се образува надвенечният зъбен камък. С времето той увеличава обема си и започва да притиска и избутва венеца. Появяват се типичните симптоми на възпаление на венците зачервяване , подуване и кървене. Кървенето най - често се забелязва при миене на зъбите и хранене. Налице е също така и лош дъх.

При ненавременното отстраняване на зъбния камък той започва да се разпространява подвенечно т.е. между зъба и венеца . Тук вече има и допълнителни симптоми като : оголване на зъба , подвижност на зъба , наклоняване на зъбите в различна посока. Ако не се предприемат мерки започва и стопяване на коста. По горе споменатите симптоми са типични за пародонтит при който като крайно усложнение се достига до загуба на зъби.

От изключителна важност е навременното отстраняване на зъбен камък и плака за предотвратяването на гингивит и пародонтит.

Почистването се извършва посредством ултразвуков апарат , който чрез вибрации разрушава и отстранява зъбният камък. Почистването може да се извърши в едно или няколко посещения в зависимост от количеството зъбен камък. Задължително след почистването с ултразвук е зъбните повърхности да бъдат полирани Air - Flow или с четка и паста.

В последните години фасетите придобиват доста голяма известност със своята естетичност и затова биват търсени от все повече хора. Те са едно от най - добрите решения  , което човек може да вземе за да получи перфектната усмивка. Най - общо казано представляват тънка люспа , която се залепя по видимата повърхност на зъба , подобно на маникюрът.

Ние от ДЕНТАЛНО СТУДИО РУБИДЕНТ планираме и изпълняваме лечението с фасети по едни от най - добрите методики , които се използват в страни като : Италия , Франция и САЩ.  За по - добра естетика съобразена с лицето на човека и неговите желания ние използваме Digital Smile  Design. Чрез серия от снимки дигитално се изработва вида на бъдещата усмивка. По този начин пациентът може да се види как ще изглежда преди да е започнал лечението и да одобри планът лечение или ако иска някакви промени по изгледа на зъбите , те да бъдат съобразени предварително.

По вече одобрения дигитален модел изработваме восъчен модел , където освен

естетичния вече 3D изглед , съобразяваме и нормалната функция. От восъчния модел посредством силиконов ключ бъдещия изглед на зъбите се пренася директно в устата на пациента , по този начин човек може да види реално как ще изглежда и да се направят последни корекции. 

Чрез тези методики крайният изглед на усмивката е изцяло съобразена с пациента и неговите желания. 

По тези модели се изработват фасетите. Те се изработват изцяло от керамика , която позволява пресъздаване на натуралните цветове на зъба. Предимствата на фасетите не са само в естетиката , те позволяват микроинвазивен подход при изпиляването на зъбите. Изпилява се само предната видима част на зъба в дебелина от 0,3 - 0,5мм. При металокерамиката например това е невъзможно да се осъществи. За максимално фино изпиляване и предотвратяване от наранявания на венеца ние използваме увеличителни апарати като : микроскоп и увеличителни лупи. 

Залепянето на фасетата осъществяваме посредством бондинг цимент на Ivoclar Vivadent Variolink . Бондинг циментите осигуряват  една от  най - здравите връзки между зъб и керамична фасета. 

Корекцията на усмивката с фасети се осъществява в няколко посещения.  

bottom of page